2014/01/28

JP EN いちがつのめにう Cooking in January.

年末に新しい場所に住みだし、料理をする時間が取れるようになりました。もともと料理は好きだったのですが、センスがないのでレシピ通りにつくらないとえらいことになります。下にあがっているものもほとんどは本をみながらか、以前につくっておいしかったもののリピートです。



敬愛する高橋みどり大先生の伝言レシピより、みぞれ粥。ふなぐち菊水からの今宵の締め。梅干とネギ、ザーサイを添えて。

This is a bowl of rice porridge with grated Japanese radish.It was made with a recipe by a Japanese famous food coordinator who I really respect.



久しぶりの一人暮らしは楽しいのですが、料理に時間がどれだけかかるのがよくわからなくなっています。この日、水菜のバターピーナッツのサラダ、酒盗の粉ふきいも、春雨と白菜と豚肉のザーサイ炒め。。。。

I made three dishes..... mizuna, Japanese potherb, and butter peanuts salad. boiled potato with fermented tuna entrails.stir-fried hakusai, chinese cabbage, pork,chinese starch noodle with szechwan picklers.



今夜は、牛肉と大根、人参、セロリ、白菜のスッキリスープに、小林カツ代大先生のタマネギのカレー漬け。

Tonight, I made a bowl of soup made from Japanese radish, beef,carrot, celery and Chinese cabbage. And onion pickled with curry.



この日は、鰆と豆腐のホイル焼きに水菜の京七味のピリ辛漬け。砂肝は一週間前に漬けたやつ。あとは昨日の残りです。

A fish cuisine I posted previously. Pickled gizzard with soy sauce and Japanese sake I made a week ago. Today I made potherb mustard dressed with Japanese seven dried and ground flavors. The rests, a cup of soup and onion curry taste pickled, are dishes I made yesterday. These dishes are my tonight's dinner I prepared for myself. 



本日は、大学時代の友人でフードスタイリストの黒瀬佐紀子さんのレシピで鮭缶の味噌バターとアンチョビ納豆つくった。あとは前日よりの残り。

This day, I made these dishes. A canned salmon with miso, butter, mushroom and scallion. Stirred natto beans with Anchovy.




ありがたいことに工事のご依頼をたくさんいただいて、毎晩帰宅後も見積作業にふけっています。この日は腹が減っては戦ができぬ。グリーンカレーにゅうめんつくりました。。。。

Many clients offered us  to renovate or maintain their homes. So I need to estimate for these and I do it at home at recent.  This day, Green Thailand curry with somen Japanese noodle was my dinner I made instantly.



この日は見積もり終了!晩ご飯はMPBで。納豆とマグロ漬けとアボカドとらっきょうと焼き海苔のネバネバ和え、ジャガイモと鶏肉のローズマリー。。。。。

finished estimating at last ! dinner with Musica Popular Brasileir.
sticky dressed with pickled shallot, avocado, tuna pickled with soy sauce, natto beans, toasted nori laver. light fried potato and chicken with rosemary.




翌日も別件の見積もりが続きます。。。。晩ご飯に、豆腐うどん、これも高橋みどりさんの「伝言レシピ」より。絹ごし豆腐をこしたものに、鶏ガラスープ、豆板醤、炒りごま。。。。。。冷水で締めたうどん。おいしい。でも、見積もりは続きます。。。

Still continue to estimate tonight too…. Udon with sauce made of tofu, toasted sesame seeds, korean hot miso and chicken soup stock. it’s delicious ! but my estimating..



あと、好きな料理研究家のおひとりであう、小林カツ代さんが本日なくなられました。ご冥福をお祈り申し上げます。

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